Detta är nånting som jag väldigt länge velat göra. Jag vet att det finns företag därute som gör jobbet åt dig, men det är något tillfredsställande att kunna göra det själv. Möjligen så kommer jag låta någon annan tillverka mina kretskort den dagen då jag behöver genomplätterade vias.

Welleman ET20 i full aktion

Det blev lite improviserat. Welleman ET20 känns som en halvfärdig produkt. Det följer inte med något fungerande fäste för själva värmestaven, som för övrigt verkar säljas som värmare för akvarier. Samma gäller pumpen. Men pumpen gör ett fantastiskt jobb i att agitera vätskan och jag vart förvånad över hur snabbt hela processen gick. Jag köpte även en kretskortshållare från Proma, vilket fungerade perfekt. Dock så fattar jag inte just varför dom valt att använda torx-skruvar… hade varit så mycket enklare med stjärnmejsel.
Att tömma tanken gick ganska bra, men det rinner över lite och jag vet i katten om det var jag som slarvig eller vad det berodde på. Man behöver nånstans 2,2-2,5 liter vatten för att fylla tanken.
Jag klockade aldrig hur pass lång tid det tog och etsa färdigt. Jag gick ut några gånger för att titta till processen och när jag kom ut en tredje gång så vart det färdigt! Kanske tog det tio minuter, skall ta tiden nästa gång.
I dagsläget kan jag inte presentera någon borrat kretskort. Jag köpte ett taskigt stativ från Conrad i Tyskland och en vad dom kallade kretskortsborrmaskin, men kvalitén på själva borrmaskinen vart såpass dålig att jag vart tvungen och skicka tillbaka den.
Det blir nog en Proxxon miniborrmaskin trots allt. Borrstativet jag köpte gick att justera upp så det inte har något spel, men jag får ingen bra arbetsergonomi med det.
För den som undrar så är det en Ludens ESR-mätare som jag är på väg att bygga. Inget jag konstruerat själv. Byggbeskrivningar finns bland annat här: Ludens ESR-meter