Med musik som gör mig på gott humör i lurarna så tänkte jag skriva några rader. Nånstans vill jag plottra ned projekt som jag skulle vilja ta mig an. Mest för att samla tankarna efter dagen. Känns som jag ibland fastnar i vad som är syftet med denna hemsidan, men ju mer jag stannar upp, desto mindre händer det något. Så kör på, sluta och bromsa och kom igen!

Pågåendeprojekt
Att göra om en batteridriven paketvåg (9V) till att kunna ta (5V) från ett USB-uttag. Ger jag vågen bara 5 volt så indikerar den ”lo” och av sig. Använt mig av en spänningsdubblare som använder en 555 i grunden. Idén hittade jag nånstans på nätet och eftersom vågen drar så lite så tror jag inte det blir något problem för 555:an att driva kalaset.

Ludens ESR-mätare
Lödde ihop alltsammans på veriboard och nånstans tappade jag bort mig och funktionen blev inte som tänkt. Ritade i KiCad och etsade kretskortet tidigare i förra veckan och nu väntar jag bara på en liten Proxxon ministativborrmaskin skall komma. Jag gav upp det första stativet som jag köpte och försöka matcha det med nån slags motor. Vem orkar? Att istället satsa på verktyg som fungerar är mycket roligare.

Framtida projekt
Skulle vilja bygga en Neve 1073 mikrofon/EQ förstärkarmodul. Jag skulle vilja ha möjligheten att spola mina transformatorer själv, vilket känns lite som överkurs. Men pushar man sig inte så kommer man aldrig lära sig något här i livet.
Skulle vilja bygga en synthesizer av något slag. En replika och då har den ryska Polivoks kommit upp flera gånger som en kul synt att ge sig på. En thermin skulle också vara trevlig att bygga. Skulle även vilja ge mig på nån av Korgs tidiga trummaskiner, men det är lite mera tveksamt om det går.
Nån gång får det bli någon slags dator, och då vill jag inte använda en befintlig arkitektur. Nej jag vill göra alltsammans. Processorarkitekturen, bussarkitekturen och så vidare. Inspirationen kommer ifrån 70-talets minsta minidatorer och även sent 60-tal. Om det blir av vete katten. Just nu vill jag få tag på nickeltråd så att jag kan utforska möjligheten att bygga ett magnetostriktivt fördröjt minne. Med andra ord ett sekventiellt minne. Skulle jag även mot förmodan komma över en ansenligt antal feritkärnor för kärnminnen så skulle även det vara en spännande teknik att återupptäcka.
Jag har även haft ankar på ett modulärt mixerbord som bygger på eurorack-standarden. Inte för att det är särdeles nödvändigt, utan bara som en kul utmaning.

Tyvärr har man ju ett jobb att sköta så jag vet inte riktigt hur jag skall hinna med alltsammans. Jag sölade genom mina ungdomsår och nu börjar tiden rinna ut. Banne mig om jag inte lyckas göra nånting utav den tiden som är kvar!